Call us  27360.31338

80100 Κύθηρα
Ελλάδα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας σχετικά με τη μίσθωση των παραλιών και της σπηλιάς στη Χύτρα διευκρινίζει τα εξής:

  1. H σπηλιά στη Χύτρα σύμφωνα με το άρθρο 16 του Ν.2496/01 σε συνδυασμό με το άρθρο 96ΑΚ είναι κοινόχρηστος χώρος, ανήκει στην ΕΕΠΚΑ και κατ΄επέκταση στον Κυθηραϊκό λαό και διαχειρίζεται αποκλειστικά από αυτήν. Κατά συνέπεια είναι αυτονόητο και δεν θεωρούμε ότι χρειαζόταν οποιαδήποτε επεξήγηση, ότι τον χώρο αυτόν μπορεί να τον επισκέπτεται οποιοσδήποτε, οποτεδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο επιθυμεί, όρος που και βέβαια θα αποτυπωθεί στα γραπτά κείμενα. Για το λόγο μάλιστα αυτόν σχοινιά, αγκυροβόλια, σημαδούρες θα απομακρυνθούν άμεσα. Τον κοινόχρηστο αυτό όμως χώρο, όπως και τον οποιοδήποτε κοινόχρηστο χώρο (παραλίες, πλατείες, πεζοδρόμια, αλσύλλια κλπ), δεν είναι δίκαιο και λογικό να τον εκμεταλλεύεται εμπορικά οποιοσδήποτε επιχειρηματίας, να κερδοφορεί από αυτόν και να μην καταβάλλει κάποιο μίσθωμα σε αυτόν που ανήκει ο χώρος, εν προκειμένω στον Κυθηραϊκό λαό μέσω της Εγχωρίου. Και βέβαια αυτό το μίσθωμα δεν πρέπει να επιβαρύνει τους επισκέπτες αλλά τον επιχειρηματία. Εξ άλλου και η Ελληνική Νομοθεσία δεν δίνει τέτοια δυνατότητα στην Εγχώριο, να επιβάλλει δηλαδή τέλος στους πολίτες που να εισπράττεται μέσω των επιχειρηματιών, όπως π.χ. γίνεται με τα Λιμενικά Ταμεία που εισπράττονται τα τέλη μέσω των ακτοπλοϊκών εταιρειών.

     2. Οι τιμές εκκίνησης των παραλιών είναι απόλυτα λογικές, έχουν λάβει υπόψη τους την εμπορική δραστηριότητα και σχεδόν στο σύνολό τους είναι πολύ κατώτερες των τιμών που διαμορφώθηκαν στο διαγωνισμό του 2018. Ενδεικτικά στο Μελιδόνι το μίσθωμα διαμορφώθηκε στις 15.200,00 ευρώ τη σεζόν και η τιμή εκκίνησης  στις 8.000,00 ευρώ. Σε αυτή την παραλία έγινε ασφαλτόστρωση και διαπλάτυνση όλης της οδού το καλοκαίρι και ήδη δρομολογήθηκε η κατασκευή σύγχρονων wc.  Στο Χαλκό το μίσθωμα διαμορφώθηκε στις 19.500,00 ευρώ τη σεζόν και τιμή εκκίνησης στις 8.000,00 ευρώ. Και σε αυτήν την παραλία άμεσα θα γίνει ασφαλτόστρωση και wc.

Στην Παλαιόπολη με την γνωστή καταγγελία στην  Αρχαιολογία, η Εγχώριος έχασε 96.000,00 ευρώ (3×32.000,00) και μόλις το καλοκαίρι που αποδεσμεύθηκε, μετά από επίμονη και κοπιώδη προσπάθεια το Δημάρχου στο ΚΑΣ, εισπράχθηκαν 6.200,00 ευρώ.

Επισημαίνουμε ότι με νομοθετική ρύθμιση που έγινε πριν το καλοκαίρι, χωρίς να ληφθεί υπόψη η τουριστική κίνηση κάθε περιοχής, μειώθηκε το μίσθωμα οριζόντια κατά 60%, δόθηκε υποχρεωτική επέκταση του χώρου εκμετάλλευσης και βέβαια είναι γνωστό ότι η τουριστική κίνηση στο νησί μας υπήρξε αυξημένη έναντι των προηγούμενων ετών. Η μείωση όμως αυτή δεν πέρασε στους επισκέπτες και καμία δημόσια παραίνεση δεν έγινε προς την κατεύθυνση αυτή, καίτοι κατ ιδίαν ήταν θέμα συζητήσεως.

Η ΕΠΚΑ στηρίζει τους επαγγελματίες εμπράκτως, γι αυτό και ανέβαλε την είσπραξη  της προκαταβολής από το τέλος Ιουνίου, ως όφειλαν οι ενοικιαστές σύμφωνα με τη σύμβαση, στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Τέλος, τονίζουμε για άλλη μια φορά, ότι η μίσθωση των παραλιών από την Εγχώριο αποτελεί τεράστιο προνόμιο για το νησί μας, διότι αφ’ ενός τα χρήματα παραμένουν στο νησί προς όφελος των κατοίκων και όχι στο κράτος, και αφ’ ετέρου είναι απαλλαγμένο από τις παλινωδίες και τις προβληματικές διαδικασίες του Ελληνικού Δημοσίου που παρατηρούνται σωρηδόν σε πολλά τουριστικά μέρη της πατρίδας μας, επηρεάζοντας αρνητικά τον τουρισμό μας.

       Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

      ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Π. ΒΕΝΑΡΔΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

thirteen − 10 =